onsdag 27. april 2011

Ny bunadskjorte?

Det kommer endel nye lesere til, lesere som har søkt på bunadsko og vask og stell av bunadskjorter. Innleggene fra i fjor og året før ligger pent på høyre side, og er like gyldige i år . Det skal derfor ikke skrives mye om akkurat dette her, men noe er det alltids å tilføye om bunadskjortene:

Bunadskjorter slites fortere enn en bunad. De kan få gule flekker under ermene grunnet deodorantbruk ( eventuelt manglende deodorantbruk), de slites i nakke og frynser seg på mansjettene. Noen ganger holder det å skifte deler. For ja, de broderte delene kan sprettes av og monteres på ny skjorte.
Andre ganger må hele skjorta skiftes ut. Enten fordi den er slitt eller fordi den har blitt for liten.
Uansett kan det oppstå en fargeforskjell, bestående av to hvitnyanser. Du kan også oppleve at den nye skjorta føles stivere enn den gamle. Dette er ikke galt, det er slik stoff oppfører seg. Vask og bruk sliter på tekstiler, de blir mykere, fibrene trekker seg sammen og stoffet vil bli tettere i vevingen.
Det samme med fargen, mange skjorter syes i halvbleket lin som har noe lengre holdbarhet enn helbleket lin. Den helblekede varianten har vært utsatt for en ekstra behandling for å bli kritthvit, noe av det samme oppnås ved vask.
I de tilfeller der skjortebroderiene er utført med hvit lintråd på halvbleket skjortelin vil broderiet være hvitere enn selve skjorta ( som kan se lettere gul ut). Også dette utjevnes ved vask og bruk.

Så fortvil ikke du med ny skjorte. Det går seg til. Og den skjorta du nettopp har skrinlagt, den du har brukt i tredve år...Den var kanskje ikke fullt så myk den heller da den var ny?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar