mandag 5. september 2016

Dagens broderitips: trådlengde


Valdres igjen. Nå kommer det snart bilder av nye bunader altså.




Dagens broderitips er ikke akkurat mitt eget... I likhet med mye av det jeg skriver om er det slik kunnskap jeg slev har fått, litt herfra og litt derfra, og så har det blitt en så naturlig del av arbeidsdagen at det er lett å glemme at ikke alle har tilgang på samme antall gode formidlere. 

Jeg har skrevet før om lykken i å åpne en materialpakke, se på påtegning, plansjer, garn og tilbehør. Jeg har skrevet om viktigheten av å legge en plan og vite hvor jeg bør begynne i arbeidet.

I dag skal jeg skrive om lengden på broderitråd. Her er det ingen fasit, ofte blir du bare møtt med det oppmuntrende bruk høveleg lang tråd.. Så hav gjør man da...Høveleg lang er jo ganske relativt...
Veldig ofte kommer broderigarnet i fedd, som på bildet under. Da klipper jeg det enkelt og greit av i hver ende. Hver tråd blir da ca 60 cm lang og helt perfekt å brodere med. 

Noen fletter fargene i fine fletter, og det ser altså så fint og forseggjort ut. Jeg gjør ikke det...jeg lager en løs knute for å holde fargene samlet, og synes det holder.


Jeg gjør vanligvis ikke dette; klipper ut deler etterhvert, men livet skulle tilpasses og lua var overhodet ikke ferdig.

Hvis jeg har dårlig tid hender det at jeg bruker lenger tråd. Jeg tror nemlig fremdeles at jeg sparer enorme mengder tid på å slippe å tre nåler så ofte eller å slippe å feste trådender fullt så ofte. Dette er like lite vellykket hver gang og heldigvis har jeg blitt flinkere til å unngå dette irritasjonsmomentet. Ikke fordi jeg aldri har dårlig tid, men fordi jeg er flinkere til å minne meg selv på at hvis jeg har dobbelt så lang tråd ender jeg opp med å trekke den gjennom stoffet dobbelt så mange ganger. Det sliter på ulltråden som gjerne loer seg og blir litt tynnslitt. Og da må jeg bytte likevel ( og sløser med broderigarn). Vondt i skulder får jeg også...

Når jeg broderer med moulinegarn ( altså bomull) bruker jeg noenlunde samme lengde. Unntaket er hvis jeg broderer skjorter, f.eks. Telemarkskjorter,  hvor det er mange små detaljer. Da synes jeg 40 cm holder lenge. Silkegarn har også en lei tendens til å floke seg, dele seg eller på andre måter være lite samarbeidsvillig. Derfor bruker jeg korte tråder her også. Det samme gjelder gulltråden som blant annet brukes i bunadene fra Sunnmøre og Gudbrandsdalen festbunad. Selvsagt kan du vokse den slik at den holder seg myk og vennlig, men det er liten vits i å prøve seg på lange tråder her .

 
 Gulltråd på Sunnmørsbunad til venstre,  moulinegarn på skjorte fra Øst-Telemark til høyre

 

Silkebroderi til venstre, ullbroderi Øst-Telemark til høyre

Og husk nå på, at om du har brodert i mange år og synes 40 cm, eller 80 cm er helt perfekt...
Ja så fortsetter du med det.

2 kommentarer:

  1. Lengden av broderitråd er mer interessant enn lengden på øyevipper.

    SvarSlett
  2. Du, sånn apropos lengde ... Jeg har en skjørt til min ene bunad (som etter mitt skjønn) er i korteste laget til meg, er det mulig å gjøre noe med lengden på skjørtet eller må jeg da ha helt nytt ?

    SvarSlett