onsdag 2. mai 2018

Bunad 2.mai - bunadsko


Her en dag hadde jeg en kunde som fortalte at barnebarnet nektet å gå med bunad fordi da måtte hun gå med vonde sko. Og dette er faktisk vel verdt å huske på, for mange av oss går såpass sjelden med bunad ( og bunadsko) at vi ikke rekker å gå ut bunadskoene på samme måte som vi går ut annet fottøy og da trenger vi gode sko. 

Her er derfor mine gode råd for deg som skal investere i bunadsko:

1. Kjøp sko som passer. Mange av oss bruker bunad ( og bunadsko) såpass sjelden at vi ikke rekker å gå ut skoene. Derfor er det viktig at skoene sitter godt med en gang. Ikke tenk at de slutter å klemme etter at du har brukt de et visst antall ganger. Hvem vet , kanskje er ikke den dagen før i 2022. Det er lenge til...
2. Prøv sko med den strømpetypen du skal ha i skoene. Dette gjelder særlig menn med håndstrikkede strømper som fyller mer enn tynne svarte sokker.
3. Ikke kjøp sko med høyere hæler enn du er vant til å bruke. Dette gjelder særlig konfirmanter som har levd lykkelig i Converse og joggesko. Dere trenger ikke bunadskoene med høyest hæl, dere trenger sko dere kan gå i en hel dag.
4. Hvis den håpefulle skal gå i et 17.mai-tog som dekker en anselig distanse, vurdere pene svarte sko som sitter godt på foten. Av bitter erfaring vet jeg at når den søte lille har travet og gått med kippende bunadsko glemmer h*n at det var skoene det var noe galt med og husker bare at det var noe galt med bunaden. Resultat - bunadboikott. Noen ganger er det viktigere å være god mor enn bunadhysteriker ( ganske ofte ved nærmere ettertanke).
5. Ikke heng den unødig opp i mønsteret på spennende. Det er omtrent halvannen meter fra skoene til halssølja. Ingen legger merke til om snirklingene ikke stemmer overens.
6. Om du skulle befinne deg i kirken eller andre høytidelige steder og kjenner skoene klemme - ikke ta dem av. Virkelig, alvorlig ment - ikke ta dem av. Det tar måneder og år å få trange sko på igjen uten skohorn og du kan risikere å luske ut med nedtråkkede hælkapper og sterkt redusert selvfølelse ( eller på sokkelesten)

Og forresten, det er loppemarkedsesong. Husk at bunadsko til barn sjelden rekker å bli slitt. Da de søte små var små,  hadde føtter som ikke var utvokst og byttet sko hvert år hadde bunadskoene en snittpris på femten kroner paret. Vi har lånt, lånt bort og sendt videre i systemet. 




Bunadbruk skal ikke innebære at du drømmer om tøflene de siste timene, eller at du ender opp som på bildet under. 


Og selvsagt - gå ut skoene på forhånd. Bruk dem mens du henter avisa, mens du stryker bunadskjorta, ta dem på og vift med tærne mens du ser tv. Kort sagt - gå dem ut.


7 kommentarer:

  1. Finnes det skikkelige bunadsko lengre? Jeg mener at mine er fra Braathen-sko, og med lærsåle. Har aldri hatt gnagsår med dem. Datteren hadde mye rart i oppveksten, og kan ikke få fullrost sine som hun fikk til konfirmasjonen.
    Jeg kikket på utvalget i en butikk nå og alle virker så veldig stive.

    SvarSlett
    Svar
    1. Braathens er veldig gode, jeg er veldig glad i mine. Klaveness har også gode modeller, datter her fikk det til konfirmasjonen og er godt fornøyd. jeg har også brukt sko derfra i jobbsammenheng, men den modellen har gått ut.

      Slett
  2. Klaveness har skikkelige skinnsko med lærsåle

    SvarSlett
  3. Jeg fikk mine håndsydde bunadsko fra Setesdalen når jeg var 16, 49 år siden. Sålen gikk total i oppløsning, og ingen (her i Berlin) ville reparere dem. Sleng de i søpla. NEI!!!!! De er zjo håndsydde, kanke det. Så fant jeg en tyrkisk skomaker som sa ja de kan jeg reparere. Fikk tilbake et par NYE bunadsko med eikenøtt merke under på lærsålen. Var dyrt, men vær Euro verd. Min datter er den heldige og bruker dem nå. Mor har kjøpt Kalvenes. Så håpet er dog ikke alltid ute.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ååå, håndsydde sko...det er jo helt fantastisk, jeg skjønner godt at de ikke kunne kastes. Og flott at de kan gå i arv - kvalitet lønner seg.

      Slett
  4. Graze knappestøvletter fra Tyrihans er fantastisk gode å gå med. Holder hele 17. mai uten å bli sliten i beina.

    SvarSlett