fredag 20. november 2015

Studietur, del 2

Den faglige delen

         

Kallemank. 
En av stoffkvalitetene som ble eksportert fra Norwich og som vi finner  flere steder i Norge


Klesskikker har siden tidenes morgen handlet om å etterape andre, og å ved hjelp av det man har til rådighet tilnærme seg det de andre har. Om igjen og om igjen ser vi at klærne overklassen bar og som var tilvirket i kostbare kjøpestoff har gjenoppstått i et mer folkelig uttrykk hos de lokale bønder. Vi ser ofte at motiv som kan telles finnes over hele verden. Dette skyldes gjerne logikk og matematiske løsninger, men når motiv som broderes fritt finnes flere steder er det grunn til å anta at det har vært en viss kontakt over landegrenser.
 Mitt håp er å vise at våre folkelige broderier er en del av en større helhet, skape økt engasjement om broderier og en stolthet som gjør at flere vil ønske å bevare denne tradisjonen. Gjennomsnittsalderen på de som utøver tradisjonelt ullbroderi er økende og rekrutteringen er lav. VI trenger økt fokus på dette håndverket før det er for sent. Å kunne vinkle kulturarv mot europeisk historie ville være en inspirasjon for mange. 

 Avsnittet er en del av søknaden som la grunnlag for studieturen til Norwich. Jeg ble tildelt reisestipend fra Kulturrådet for å se på mulige sammenhenger mellom importerte og hjemmevevde tekstiler. Jeg hadde noen konkrete eksempler jeg håpet å få svar på, og selve søknaden var i sin helhet mer direkte vinklet enn avsnittet over gir inntrykk av.

Hvorfor jeg ikke sier mer? Jeg har en rapport å skrive, jeg skal se på bilder, kontakte fagfolk og -miljøer både i Norge og andre land og jeg skal se om det er grunnlag for videre arbeid. Det er inntrykk som skal fordøyes og notater som skal oppsummeres.



Eksempel på de berømte sjalene fra Norwich.
Fra Museum of Norwich, Bridewell.



Bøker.
 Mye kan puttes inn i begrepet fagbøker. Jeg skal lese meg opp på kriger og turisme.

 

Norwich Castle, påbegynt av sønnene til Wilhelm Erobreren  på 1100-tallet. I dag er det museum og forskningsenteret for klær og tekstiler ligger her.


En av mange vevere. Tekstilindustrien i Norwich var hovedsaklig basert på at folk satt hjemme og vevde og leverte ferdig metervare.
Museum of Norwich, Bridewell

 

Jacquardvev, brukt til å veve damask. Hullkortsystemet er forløperen til datamaskiner. Spesielt interesserte kan lese boka Jacquard`s Web ( den er tørr, og jeg falt av lasset et sted på 1800-tallet). 
Prøvebok utstilt i Museum of Norwich, Bridewell.


Mange av bildene i dette innlegget er tatt på museer, selvsagt med tillatelse. Dessverre for meg, men heldigvis for utstillingen er det utstrakt bruk av glass i de fleste museer. Dette gir utslag av gjenskinn i bildene. 

1 kommentar:

  1. Spennende reise du har vært på. Norwich står nå definitivt på reiselisten takket være deg :D

    SvarSlett