mandag 1. mai 2017

Handverksveke 2017


Kunne du tenke deg en uke fylt med håndverk? 
Da har du sjansen i sommer.  I Vågå i Gudbrandsdalen arrangeres det i år Handverksveke for første gang. 



Siste uke i juni er du hjertelig velkommen til å utforske tradisjonshåndverk i Vågå - og fordype deg i ett som du brenner for.  En hel uke til ende setter læremestere fra øverste hylle hverandre i stevne i Vågå, slik at du kan delta på håndverkskurs innen skinn, smie, klesdesign og søm, interiørstyling, porselensstøping og trearbeid i et unikt bygdemiljø omgitt av levende kulturhistorie på alle kanter. Det blir holdt kurs for både voksne og barn!
( kopiert fra hjemmesiden til Jutilskinn, bedriften som står bak arrangementet).


Og så i Vågå da, selveste Barndommens dal! En uke her, i månedsskiftet juni-juli er en fin start på sommeren. Det er så mange spennende kurs, jeg kunne for eksempel godt tenke meg å lære tradisjonsgarving. Eller porselensstøping. Og hva med et kurs med Veronica Glitsch, alle jeg kjenner som har gått kurs med henne har boblet over av entusiasme etterpå.






På kveldstid inviteres du på turer i eventyrlige Vågå, med besøk på historiske storgårder, Munch-vandring i sentrum og fotturer i unikt kulturlandskap med Jotunheimen som storslått bakteppe. Onsdag lar vi arbeidet ligge og setter opp gratisbuss til fjelltur ved eventyrlige Gjende i Jotunheimen hvor du kan dra på sightseeing med Gjendebåten, gå Besseggen eller bli med vår turleder på fellestur over magiske Knutshø. ( kopiert fra samme sted)

 Hyggelige kafeer er det også, og fine turer du kan gå i og rundt sentrum. Kanskje har du hørt sagnet om Skårvangssola? Her kan du se noen av stedene, eller eventyret om Jutuln og Blessomen? Hvis du går på kurs i Ullinsvin,den gamle prestegården, kan du gå opp til Jutulporten og banke på. Kanskje han åpner? Og om han ikke åpner kan du snu deg og kikke ned mot kirken, like ved porten ligger smørknoa kona til jutulen kastet etter kirkeklokkene.


Og mens vi snakker om prestegården, her kan du rusle i hagen til Christine Storm Munch (Edvard Munchs oldemor), tenke på hvordan livet var som prestefrue i en liten fjellbygd på 1700-tallet og kanskje kjøpe med kokeboken hennes hjem. Du kan også glede deg over diktene til broren hennes, Edvard Storm, som var en av de aller første som skrev på dialekt. Han reiste ut, til København, og skrev dikt fylt av kjærlighet til hjembygda.

Men altså, jeg skulle gjerne gått flere av disse kursene, men det kan jeg ikke. Jeg er opptatt denne uka, for jeg holder kurs selv,  i ullbroderi:

Vi bruker de første dagene på å gå gjennom disse viktige stingene: Kontursting, franske knuter, plattsøm, sjattersøm og grunnsøm. I tillegg syr vi kjedesting, leggsøm og andre fine sting som dukker opp på enkelte bunader. De siste dagene jobber vi med et større arbeid, som kan bli forsiden på en pute eller en veske (eller kanskje noe helt annet) og du får muligheten til å fordype deg mer i teknikkene vi har gått gjennom i starten av kurset.  På slutten av kurset kan du også jobbe med eget arbeid og få råd og tips til å fullføre det. (Mer informasjon finner du på hjemmesiden, samme lenke som sist)

Kurs tid 9-16 mandag, tirsdag, torsdag og fredag. Onsdag fri og mulighet for fjelltur. De som vil kan gå Knutshø eller Besseggen. Andre kan velge vel så fine men ikke fullt så kuperte turer , Vågå er fylt av turmuligheter.



Bildene av broderier er fra tidligere kurs. Jeg jobber med modeller til dette kurset, og små glimt vil komme etterhvert. 


 Sånne veier, som har vært helt like siden tidenes morgen ( eller ihvertfall min barndom), med en akkurat passe stor sofastein, et jordbærsted eller de fineste jonsokblomstene i veikanten.






Sees vi?

Spørsmål om mitt kurs og fine ting å gjøre i Vågå kan jeg svare på, men andre henvendelser får bedre svar hos Jutilskinn.

PS.
Christine Storm Munch er min tipp-tipp-tipp-tippoldemor . Jeg må innrømme at selv om huset hun bodde i som prestedatter og prestefrue nå står på Maihaugen er det litt ( veldig )stas å holde kurs på prestegården i Vågå og se ut over hagen hennes. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar